Het meest uitdagende boek dat we ooit hebben geschreven
We begonnen het boek in 2013, langzaam, toen we de grootste haven van Latijns-Amerika bezochten, Santos (Brazilië), en Valparaíso (Chili). In de daaropvolgende jaren hebben we op ons gemak havens bezocht in Azië (Shanghai, Hong Kong, Singapore, Mumbai, Dubai), Noord-Amerika (Los Angeles en Long Beach) en Europa (Hamburg, Rotterdam, Barcelona, Marseille, Genua, Piraeus). We moeten nog naar Kaapstad en Alexandrië in Afrika, en hopen dat we ook Moermansk en Sydney kunnen bezoeken - allemaal in 2021. Voor ons boek maakten we een website: De grote wilde vaart - Wereldhavens en globalisering.
Hier is de pitch die we schreven voor onze uitgever in Rotterdam:
De grote, wilde vaart - Wereldhavens en globalisering (2022)
“We leven in een tijd die sterk wordt beïnvloed door maritiem onderne-merschap, maar onze perceptie van het belang ervan is in slechts twee of drie generaties bijna 180 graden veranderd. Tegenwoordig zien we plezier waar onze voorouders gevaar zagen, en we kunnen genieten van de vruchten van maritieme handel zonder dat we ons in de verte bewust zijn van het bestaan ervan, zelfs als we in steden wonen die oorspronkelijk rijk werden door de zeehandel,'' zegt de Amerikaanse maritieme schrijver Lincoln Paine, die een van de vele mensen is die Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen hebben geïnterviewd voor hun boek.
Duizenden jaren geleden vond internationale handel plaats over land en over zee vanuit de oude culturele regio's Egypte, Mesopotamië, China en India. In de loop van de tijd namen andere volkeren, zoals de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, deel aan deze vroege globalisering. Vanaf de middeleeuwen raakte de internationale handel verstrengeld met machtige Europese stadstaten, zeilschepen met kanonnen, de vestiging van handelsposten en de verovering van koloniën, slavenhandel, industrialisatie en uitbuiting, stoomvaart en dieselolievaart. Na de introductie van containers, rond 1960, werden vrachtschepen steeds groter, transportkosten lager, met als gevolg dat productie en arbeid naar lagelonenlanden verhuisden. Aziatische landen ontwikkelden zich snel. De zeven grootste wereldhavens zijn nu in China. Rotterdam was van 1962 tot 2005 de grootste haven ter wereld.
De globalisering van de afgelopen decennia heeft een mondiale consumptiemaatschappij gecreëerd die bezig is met een dramatische klimaatverandering en het uitsterven van de soorten. Er worden nu wanhopige pogingen gedaan om het tij te keren door havens en schepen schoner te maken en over te schakelen van fossiele naar groene energie. Dit betekent dat havens de spil zijn geworden in de zoektocht naar een betere en schonere wereld, want negentig procent van de wereldhandel vindt plaats per schip.
Hoe kan de op hol geslagen wereldeconomie weer duurzaam worden? Hoe kan het wilde kapitalisme worden getemd?
Havens waren de distributeurs van producten, technieken, culturen, religies en infectieziekten. Ze leveren nog steeds olie, kolen, granen, machines, auto's, chemicaliën, smartphones en vele andere goederen. Wat is de geschiedenis van deze havens? Hoe is en was het leven in de havensteden? Hoe kijken de mensen die er werken aan tegen bijvoorbeeld de opkomst van China en andere Aziatische landen, klimaatverandering, de toekomst van havens?
Met die vragen in het achterhoofd trokken Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen naar havensteden in Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Ze bezochten fascinerende en kleurrijke havens zoals Shanghai, Hong Kong, Singapore, Mumbai, Dubai, Piraeus, Genua, Marseille, Rotterdam, Hamburg, Alexandrië, Kaapstad, Santos en Los Angeles. In De grote, wilde vaart - Wereldhavens en globalisering brengen ze de geschiedenis en toekomst van wereldhavens en wereldscheepvaart in kaart.
1 Comments:
An even bigger challenge now shipping volumes are on serious decline disrupting manufacturing on demand strategies. Thousands and thousands of containers are stranded on ships that cannot unload. Trucking in the USA alone has dwindled in capacity with millions of small trucking entrepreneurs losing their operational cash inflow facing bankruptcy in inprecedented numbers. How does this affect your final editing of the book?
Post a Comment
<< Home