Monday, March 08, 2021

Fruit & multinationals

Wat hebben Costa Rica en Peru gemeen? Dat hun fruit op mijn tafel belandde.

Van wie waren de bessen en de ananas, van Peru of Costa Rica, of van het bedrijf waarvan de naam op het etiket staat?

Driscoll's is een in Californië gevestigde verkoper van verse aardbeien en andere bessen. Driscoll's teelt bessen in 21 landen en verkoopt ze in 48 landen. Het contracteert telers voor de productie van aardbeien, bramen, blauwe bessen en frambozen (bron: Wikipedia).

Over ananassen las ik in een artikel van Melissa Vanderheyden het volgende:

Zware handenharbeid
Ananassen groeien grotendeels uit stekjes. Om een ananasplant te kweken, moet je enkel een rijpe ananas onthoofden en het kroontje planten. Ondanks zijn paradijselijk imago is de werkelijkheid minder rooskleurig voor de arbeiders die werken op de ananasplantages. Zij verrichten zware arbeid voor een mager loon. In Costa Rica, het belangrijkste productieland, vergiftigen pesticiden van de ananasteelt de drinkwaterbronnen van de lokale bevolking.

Opkomst van de multinationals
Rond 1900 investeerde James Dole in de eerste machine die ananas kon schillen en inblikken. Het ding haalde een toen revolutionaire snelheid van honderd ananassen per minuut. Vandaag is Dole nog steeds een grote naam in de verwerking, het transport en de verkoop van ananassen. Het bedrijf behoort tot de kleine groep multinationals die het leeuwendeel van de ananashandel controleert.

Per boot
Het grootste deel van de ananassen komt met de boot hierheen. In Europa zijn Nederland en België de belangrijkste exporteurs van verse ananas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home