Wednesday, March 27, 2013

Dijsselbloem heeft gelijk!

Jan Joost Teunissen

Nog maar een paar dagen geleden was ik teleurgesteld in Jeroen Dijsselbloem... en nu ben ik laaiend enthousiast en ga ik hem een compliment maken, een groot compliment zelfs!

Hij heeft tegen de financiële sector gezegd: het is uit met het feest dat de winsten privé zijn en de verliezen door de gemeenschap worden gedragen. Niet de belastingbetaler gaat opdraaien voor de risico's die jullie hebben genomen, maar jullie zelf!

Uiteraard kwam hem dit op kritiek te staan, van mensen die veel geld bij de Cypriotische banken hebben weggezet. En het kwam hem op kritiek te staan van politici die zeiden dat hij wel gelijk had dat hij de financiële sector eindelijk eens aanpakte, maar vonden dat hij dit zwijgend had moeten doen en niet openlijk en publiekelijk.

Vanaf gistermorgen vroeg heb ik met enig leedvermaak de aanvallen op Dijsselbloem gevolgd. Wat was nu eigenlijk de kritiek? Niet meer dan dat hij onrust had gezaaid bij mensen die in de financiële markten werken of diegenen die  deze markten door dik en dun steunen. En bij spaarders die meer dan 100.000 euro op de Cypriotische bank hadden staan die nu wordt "opgeknipt".

Het nieuwe beleid van Dijsselbloem is zonneklaar: voortaan gaan de aandeelhouders, obligatiehouders en grote spaarders meebetalen aan de redding of sanering van een bank. Prima, vind ik. En ik denk dat velen dat prima vinden.

De enige uitzondering die ik zou willen maken, is voor mensen en bedrijven in Cyprus die "onredelijk" getroffen worden door het nieuwe beleid van Dijsselbloem en de zijnen. Als een bedrijf klant is bij één bank en al zijn geld daar op een rekening heeft staan, lijkt het mij onrechtvaardig dat het nu een belangrijk deel van zijn tegoed boven de 100.000 euro kwijt is. Als ik in de tijd dat Fondad over méér dan 100.000 euro beschikte en in plaats van in Nederland in Cyprus gevestigd was en één zakelijke rekening had bij die ene bank die nu aangepakt wordt, dan zou ik nu protesteren en zeggen dat ons werk onmogelijk werd gemaakt door het verlies van een belangrijk deel van onze inkomsten.

Voor de rest heb ik niets dan lof voor het initiatief van Dijsselbloem (en de zijnen).

Ik hoop dat dit het begin wordt van een democratisering en socialisering van het internationale financiële systeem, waarbij de politiek weer het heft in handen neemt in plaats van, zoals zij lang heeft gedaan, de financiële sector vrij spel te geven. De huidige crisis, in Cyprus, in Europa, en in de rest van de wereld, geeft daar alle aanleiding toe.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home